Pošta bola vlani v zisku 5 miliónov eur,kladné čísla chce aj tento rok

22.01.2015 Bratislava

Bratislava 22. januára (TASR) – Slovenská pošta dosiahla za rok 2014 zisk vo výške 5 miliónov eur. Taký je predbežný hospodársky výsledok spoločnosti za minulý rok pred zdanením a v podobnom trende chce firma pokračovať aj v aktuálnom roku 2015.

Na dnešnom stretnutí s novinármi o tom informoval generálny riaditeľ Slovenskej pošty Tomáš Drucker. "Pre rok 2014 sme plánovali hospodársky výsledok zhruba na úrovni jeden milión eur pred zdanením," priblížil Drucker. A to práve z opatrnosti a obozretnosti s ohľadom na prepad listových služieb a tiež rastu nových služieb pošty. Rovnako chce pošta postupovať aj v roku 2015. "To znamená, že plánujeme hospodársky výsledok niečo cez jeden milión eur," odhadol Drucker.

Pošta pritom v roku 2014 hospodárila lepšie než v predchádzajúcom roku 2013, kedy skončila v zisku 4,37 milióna eur. Celkové tržby spoločnosti sa za minulý rok pohybovali na úrovni 304 miliónov eur. To oproti predchádzajúcemu roku predstavovalo pokles o 10 miliónov eur. Najväčší podiel na tomto znížení mal najmä pokles doručovania listov, ktorý priniesol výpadok 8 miliónov eur. Zároveň boli osobné náklady spoločnosti vlani vo výške 158,6 milióna eur, čo znamenalo nárast o 2,5 milióna eur oproti roku 2013 a súčasne pokles oproti plánu o 200.000 eur.

Zásadný vplyv na hospodárenie pošty však mala podľa Druckera aj ukrajinská kríza. Slovenská pošta je totiž najväčším doručovateľom zásielok na Ukrajinu. Práve v tejto službe pocítila pošta výpadok pre krízu vo výške približne 5 miliónov eur. Hospodársky výsledok firmy za vlaňajšok by tak bol podľa generálneho riaditeľa vyšší, keby nebola ukrajinská kríza.
 

Vyberte región